Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Anticorpi anti membrana bazala glomerulara

Interval optim: 0 - 7

Daca rezultatul testului se incadreaza in intervalul 7-10 U/mL acesta va fi considerat echivoc.
Daca rezultatul testului este peste 10 U/mL acesta va fi considerat pozitiv.

Titruri crescute ale anti-GBM (test pozitiv) apar in:
- glomerulonefrita rapid progresiva;
- boala anti MBG;
- sindromul Goodpasture;
- mult mai rara in alte nefrite.

Descriere
Sindromul Goodpasture sau boala cu anticorpi anti-membrana bazala glomerulara (anti-GBM) este o afectiune autoimuna rara cu manifestari renale si pulmonare, caracterizata prin distructia mediata prin autoanticorpi a membranelor bazale alveolare si glomerulare. Prin imunofluorescenta pot fi identificate la nivelul membranei bazale depozite lineare alcatuite din complexe antigen-anticorp, ce constituie elementele histopatologice specifice sindromului.Anticorpii anti-GBM detin un rol esential in imunopatogenia bolii, de aceea termenul de boala cu anti-GBM prezenti este mai adecvat decat cel clasic de sindrom Goodpasture.Diagnosticul este stabilit pe baza triadei: hemoragie pulmonara difuza, glomerulonefrita si existenta de anticorpi circulanti anti-GBM. Cel mai adesea, cele 3 componente ale sindromului sunt prezente simultan in perioada de activitate a bolii, desi au fost descrise cazuri de afectare renala sau pulmonara izolate.Principala proteina a membranei bazale glomerulare este colagenul tip IV care prezinta proprietati autoagregante si formeaza o matrice in care sunt integrate moleculele altor membrane bazale. Colagenul tip IV, la randul sau, este alcatuit din 6 lanturi alfa diferite, insa antigenul tinta pentru anti-GBM este reprezentat doar de un mic fragment al lantului alfa3 denumit domeniul NC1.Diagnosticul de sindrom Goodpasture sau de boala cu anti-GBM prezenti este dependent de detectia acestor autoanticorpi. Afectiunea apare tipic la barbatii tineri; daca nu este depistata in stadiu precoce are o evolutie rapid-progresiva, cu potential letal.Anti-GBM mai pot fi detectati intr-un procent de 8-10 % si la pacientii cu manifestari reno-pulmonare asociate cu prezenta autoanticorpilor de tip ANCA. In functie de titrul ANCA si anti-GBM tabloul clinic al afectiunii renale include predominant simptome/semne de tip vasculitic sau respectiv de tip boala cu anti-GBM prezenti. Aceasta distinctie este importanta deoarece atitudinea terapeutica este mai agresiva in cazul bolii cu anti-GBM prezenti (include si plasmafereza).


Recomandari
Recomandari pentru determinarea anti-GBM:
- sindrom reno-pulmonar (hemoragie pulmonara asociata cu hematurie) - anti-GBM se testeaza impreuna cu cANCA si pANCA;- evaluarea unei glomerulonefrite;- hemoragie pulmonara difuza;- monitorizarea tratamentului pacientilor cu sindrom Goodpasture;- pacienti cu poliartrita reumatoida care au primit tratament cu saruri de aur sau penicilamina.

Pregatire pacientSe recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese).
MetodaSe foloseste metoda imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA). Antigenul folosit contine un fragment de colagen alfa 3 (IV) uman recombinat.
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - sange venos.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.
Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.
Volum proba - minim 0.5 mL ser.
Cauze de respingere a probei - ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian.
Stabilitate proba - serul separat este stabil 12 ore la 4° C; timp mai indelungat la -20° C.

Limite si interferente
Anti-GBM mai pot fi detectati in nefrita tubulo-interstitiala si la unii pacienti cu lupus eritematos sistemic. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Markeri boli autoimune
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO