Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicaleFrotiu de sange

 negativ/absent

Interval optim: 0 - 0
Sunt absente anomaliile morfologice pe frotiul dat (limite normale).

pozitiv/prezent

Interval optim: 0 - 0

Sunt prezente anomalii morfologice pe frotiul dat.

I. Anomalii morfologice eritrocitare:

1. Anizocitoza - reprezinta variatia anormala a marimii eritrocitelor. Poate sa apara in anemia feripriva, anemia megaloblastica, diferite hemoglobinopatii (S, S-C, S--talasemia, anemia hemolitica imuna, reticulocitoza marcata, prezenta de fragmente eritrocitare, aglutinare, dimorfism eritrocitar (inclusiv pacientii transfuzati sau cei tratati recent pentru deficiente nutritionale.

2. Microcitele reprezinta eritrocitele cu diametrul <6 microm. Se pot intalni in anemiile microcitare. Majoritatea anemiilor microcitare se datoreaza sintezei deficitare de hemoglobina, adesea asociata cu deficitul de fier sau cu alterarea utilizarii fierului, precum si cu unele conditii ereditare. Datorita acestei deficiente precursorii eritroizi parcurg mai multe diviziuni decat in mod normal, ducand la formarea de eritrocite mature de dimensiuni mai mici.

3. Macrocitele reprezinta eritrocitele cu diametrul >9 microm, fara zona palida centrala (celule bine umplute cu hemoglobina).Apar in anemia macrocitara. Pe baza criteriilor biochimice si morfologice anemiile macrocitare se pot imparti in doua grupuri: anemii megaloblastice si non-megaloblastice. In anemiile megaloblastice marca morfologica este reprezentata de prezenta precursorilor eritroizi anormali in maduva osoasa, caracterizati prin dimensiuni crescute si alterari specifice in aspectul cromatinei nucleare. Aceste celule distincte reprezinta expresia morfologica a unei anomalii biochimice, respectiv intarzierea sintezei de ADN. Rata sintezei de hemoglobina, respectiv sinteza ARN, nu este afectata in timp ce rata diviziunilor celulare este redusa, in consecinta componentele citoplasmatice, in special Hb sunt sintetizate in exces in timpul intarzierii intre diviziunile celulare, ducand la formarea unor eritrocite de dimensiuni crescute.

4. Macroovalocitele sunt eritrocite cu diametrul >9 microm, ovale. Se intalnesc in anemia megaloblastica si postchimioterapie.

5. Hipocromia reprezinta cresterea zonei palide centrale (scaderea concentratiei de Hb). Se intalneste in anemiile microcitare.

6. Eritrocitele in tinta (codocite) sunt celule cu o zona centrala si o rama periferica de hemoglobina si un inel palid intre ele - de obicei sunt hipocrome (distributie anormala a Hb, cresterea suprafetei membranare in raport cu volumul celular). Apar in bolile hepatice, icterul obstructiv, talasemie si alte hemoglobinopatii, postsplenectomie, anemie feripriva, artefacte.

7. Policromatofilele sunt de obicei macrocite care apar colorate albastru-gri (contin material nuclear rezidual) si apar in reticulocitoze.

8. Poichilocitoza reprezinta variatiile de forma ale eritrocitelor. Anumite forme au semnificatie diagnostica.

9. Sferocitele sunt eritrocite sferice, bine colorate, fara zona palida centrala, de obicei de dimensiuni scazute (microsferocite) (scaderea suprafetei membranare in raport cu volumul celular). Apar in sferocitoza ereditara, anemia hemolitica imuna, injuria termica, hipofosfatemie, in numar mic in orice anemie hemolitica si in transfuzia de sange conservat.

10. Ovalocitele (eliptocitele) sunt eritrocitele ovale, alungite. Se intalnesc in anemia feripriva, eliptocitoza ereditara (>25% din eritrocite).

11. Leptocitele sunt celule plate, subtiri, hipocrome si apar in bolile hepatice obstructive, talasemie, anemia feripriva (celule in forma de creion).

12. Stomatocitele sunt celule cu zona palida centrala in forma de fanta/cupa/gura. Apar in stomatocitoza ereditara, boala Rh nul, alcoolism, bolile hepatice, anemia hemolitica imuna, artefacte.

13. Hematiile in picatura (dacriocite) sunt celule in forma de lacrima si apar in mielofibroza, anemia mieloftizica, talasemie, anemia megaloblastica.

14. Hematiile in secera (drepanocite) sunt celule bipolare, spiculate, ascutite la ambele capete. Sunt intalnite in boala cu HbS (anemia falciforma).

15. Schizocitele sunt celule fragmentate, distorsionate, cu doua/trei capete ascutite (in forma de triunghi, coif). Se intalnesc in anemia hemolitica microangiopatica, valvulopatii severe/proteze valvulare, posttransplante medular, rejetul de grefa renala, arsuri severe, hemoglobinuria de mars, anemia megaloblastica, anemia feripriva severa.

16. Echinocitele (eritrocite crenelate) sunt celule cu prelungiri scurte, spiculate, regulate, cu ploarea centrala pastrata (se pot asocia cu alterarea lipidelor membranare). Sunt de obicei artefacte, dar pot sa apara in uremie, ulcerul hemoragic, carcinomul gastric, deficitul de piruvat kinaza.

17. Acantocitele sunt celule cu prelungiri de lungime variabila, neregulate si fara zona palida centrala (alterarea lipidelor membranare). Apar in abetalipoproteinemie, boli hepatice parenchimatoase (ciroza), postsplenectomie, malabsorbtie, hemoliza.

18. Celulele muscate (degmacite) sunt celule care prezinta lipsa unei zone semicirculare dintr-o margine (corpi Heinz indepartati in splina). Apar in deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, hemoliza indusa de medicamentele oxidante.

19. Punctuatiile bazofile sunt incluziuni punctiforme bazofile (precipitare de material nuclear/mitocondrii degenerate/siderozomi). Punctuatiile grosolane apar in intoxicatia cu plumb si in talasemie, iar cele fine in diferite anemii.

20. Inelele Cabot sunt incluzii circulare, fine, bazofile (material nuclear rezidual), Apar postsplenectomie, in anemiile hemolitice, in anemia megaloblastica.

21. Corpii Howell-Jolly sunt incluzii dense, sferice, bazofile, de obicei unice (material nuclear rezidual). Se intalnesc postsplenectomie, in anemiile hemolitice, anemia megaloblastica, talasemie, hiposplenism, anemia falciforma.

22. Corpii Pappenheimer sunt granulatii bazofile, dense, mici (siderozomi/mitocondrii reziduale). Apar in anemiile sideroblastice, intoxicatia cu plumb, postsplenectomie, hiposplenism, supraincarcarea cu fier.

23. Rulourile sunt agregate eritrocitare asemanatoare cu un fisic de monede. Se intalnesc in paraproteinemie.

24. Agregatele eritrocitare apar in boala aglutininelor la rece.

25. Eritroblastii/normoblastii sunt eritrocite nucleate. Se intalnesc in anemiile hemolitice, bolile mieloproliferative, anemia mieloftizica, hematopoieza extramedulara, anemia megaloblastica si in orice anemie severa.

26. Incluziile parazitare reprezinta prezenta de trofozoiti, schizonti/leishmanii. Apar in malarie si leishmanioza.

II. Anomalii morfologice trombocitare:

1. Trombocitele agranulare: apar gri/albastru-pal si sunt intalnite in special in sindroamele mielodisplazice si hairy cell leukemia.

2. Agregatele trombocitare: se pot datora prezentei de microcoaguli in proba/aglutinare indusa de EDTA/aglutinine la rece (pot determina pseudotrombocitopenie).

3. Satelitismul plachetar: este un fenomen in vitro indus de EDTA, fiind determinat de un factor plasmatic IgG/IgM; trombocitele apar atasate pe suprafata granulocitelor neutrofile, unele dintre acestea fiind chiar fagocitate (poate cauza falsa trombocitopenie).

4. Macrotrombocitele: au diametrul >4 microm si apar in prezenta unui turn-over trombocitar crescut (purpura trombocitopenica idiopatica), dar si in alte conditii (vezi hemograma, VTM crescut). Un numar mic de macrotrombocite poate aparea pe frotiul normal.

5. Trombocitele gigante: cu dimensiuni comparabile cu cele ale eritrocitelor, apar in sindroamele mieloproliferative.

6. Trombocitele cu forme bizare, cu granulatii grosolane/dispuse dens in centrul celulei pot aparea in boli mieloproliferative, in special in faza preleucemica sau postsplenectomie.

7. Fragmentele de megakariocite circulante pot aparea in sindroamele mieloproliferative, dislocarea medulara prin diverse procese patologice.

III. Anomalii morfologice ale granulocitelor:

1. Anomalia Pelger-Huet reprezinta un nucleu hiposegmentat, cu un lob sau bilobat/in forma de clopot/pince nez, cu cromatina grosolana. Poate fi ereditara sau dobandita - pseudo-Pelger, sugestiva pentru prezenta de modificari mielodisplazice. Cel mai frecvent se asociaza cu leucemia mieloida acuta sau cronica si cu metaplazia mieloida; ocazional a fost observata in mixedem, enterita acuta, agranulocitoza, mielomul multiplu, metastazele medulare, reactii medicamentoase (colchicina), leucemia limfocitara cronica.

2. Hipersegmentarea nucleara: daca >5% din neutrofile cu 5 lobi/1% cu 6 lobi. Apare in anemia megaloblastica, hipersegmentarea ereditara, infectiile cronice.

3. granulatiile toxice sunt granulatii grosolane, purpurii/negre. Apar in infectiile bacteriene, stari de faza acuta, administrarea de factori de crestere granulo-monocitari.

4. Neutrofilele hipo/agranulare apar in bolile mielodisplazice.

5. Corpii Dohle sunt incluzii citoplasmatice mici, albastre/gri, izolate/grupate, de obicei localizate la periferia celulei (constau din reticul endoplasmatic si granule de glicogen). Sunt prezenti in sarcina, infectii, arsuri, boli mielodisplazice, anomalia May-Hegglin (ereditara, asociaza trombocitopenie si trombocite gigante), administrarea de factori de crestere.

6. Anomalia Alder-Reilly: granulatii azurofile si bazofile mari, proeminente, asemanatoare granulatiilor toxice (pot fi prezente si in limfocite si monocite). Este ereditara, apare la pacienti cu anomalii osoase si ale cartilajului, mucopolizaharidoze.

7. Sindromul Chediak-Higashi presupune prezenta unor incluzii eozinofile (si in alte leucocite). Se transmite ereditar si prezinta albinism partial ocular si cutanat, susceptibilitate la infectii piogene si tendinta la sangerare). Apare si in unele cazuri de leucemie acuta mieloida.

8. Vacuolizarile citoplasmatice apar in infectii, chimioterapie, boli hematologice sistemice, anomalia Jordan.

IV. Anomalii morfologice ale limfocitelor:

1. Limfocitele reactive (limfocite atipice, stimulate, transformate, virocite, celule Downey) sunt celule mari (10-30 microm diametru), cu citoplasma abundenta, cu diferite grade de bazofilie, uneori mai bazofila pe margini, cu margini neregulate ce pot fi indentate de hematiile si trombocitele adiacente, cu numar crescut de garnulatii azurofile, uneori cu mici vacuole citoplasmatice, cu nucleu oval/reniform/neregulat, ce poate fi localizat excentric, uneori cu cromatina laxa si nucleol proeminent. Pot sa apara in mononucleoza infectioasa, infectii cu CMV, hepatita A, diferite infectii virale (infectii respiratorii superioare, rubeola, rujeola, varicela, oreion), postvaccinare, dupa transfuzii multiple, boala serului, reactii alergice, de hipersensibilizare si autoimune, reactia grefa contra gazda, dupa contraceptive orale, infectie HIV, meningita limfocitara, bruceloza, tuberculoza, sifilis, infectii cu Mycoplasma pneumoniae, toxoplasmoza, malarie, babesioza.

2. Umbrele nucleare sunt artefacte care reprezinta nuclei dezintegrati proveniti din limfocite fragile. Pot sa apara in numar mare in leucemia limfocitara cronica.

3. Limfo-plasmocitele sau celulele Turk sunt celule medii-mari, cu citoplasma moderata, intens bazofila, cu o arie clara perinuclear, nucleu rotund, cu cromatina condensata, grosolana, densa, uneori cu nucleoli. Pot aparea ocazional pe frotiurile normale, de obicei apar in conjunctie cu limfocitele reactive.

4. Plasmocitele sunt celule cu raport nucleo-citoplasmatic scazut, cu citoplasma intens bazofila, uneori albastru-gri, frecvent cu vacuole (denumite celule Mott daca vacuolele sunt numeroase), cu o zona clara adiacenta nucleului, nucleu excentric, cu cromatina densa, uneori cu aspect de roata cu spite. Apar in:
A. conditii benigne: infectii bacteriene si virale cronice, alergii, hipersensibilizari, imunizari, conditii cu gamaglobuline serice crescute, mononucleoza infectioasa, sarcoidoza, boli de colagen, malarie;
B. conditii maligne: mielom multiplu, leucemia cu plasmocite, unele neoplazii.

V. Celule leucemice:
1. Celulele blastice (mieloblasti, limfoblasti, monoblasti), promielocitele atipice sunt celule cu raport nucleo-citoplasmatic crescut, nucleul ocupand >80% din celula, cu cromatina laxa, in general cu unul/mai multi nucleoli; pot avea in citoplasma granulatii azurofile sau corpi Auer incluzii liniare rosu-purpurii care reprezinta granulatii azurofile coalescente (mieloblastii, promielocitele atipice) sau vacuole (limfoblastii). Apar in leucemia acuta mieloblastica/limfoblastica.
2. Prolimfocitele sunt celule cu raport nucleo-citoplasmatic mai mic decat limfocitul matur si mai mare decat limfocitul reactiv, citoplasma in cantitate medie, moderat bazofila, fara incluziuni, nucleu cu cromatina semidensa, un singur nucleol mic/mediu poate fi vizibil. Unele pot fi limfocite reactive; <10% din limfocite pot fi prezente in leucemia limfocitara cronica (in special la cei cu infectii sau in faza terminala); leucemia prolimfocitara acuta (>55% prolimfocite care prezinta un singur nucleol distinct).
3. Celulele paroase (hairy cells) sunt celule cu citoplasma abundenta, gri/albastru-deschis, cu margini neregulate (zdrentuite, spiculate), nucleu cu cromatina mai fina decat limfocitul matur, rar cu un nucleol mic. Apar in Hairy Cell Leukemia.
4. Celulele limfomatoase sunt celule aberante cu morfologie variabila in functie de tipul de limfom si de la caz la caz, uneori cu morfologie similara limfoblastilor (limfom limfoblastic), limfocitelor mature (limfomul cu limfocite mici), pot prezenta nucleu incizat/indentat/clivat/convolut (in special limfoamele cu celula T), uneori cu nucleol proeminent (limfomul cu celula mare, limfomul imunoblastic). Apar in faza leucemica a limfoamelor maligne.

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Hematologie
  • Website:www.
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO