Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Eozinofile (granulocite eozinofile)

Interval optim: 0 - 7
Cresterea eozinofilelor (eozinofile > 0.7x10^9/L) se poate intalni in:

A. Bolile alergice:
- astmul bronsic: exista o corelatie intre hiperreactivitatea bronsica si gradul eozinofiliei; biopsia bronsica identifica prezenta eozinofilelor in caile respiratorii; in astmul intrinsec/nonatopic in care lipseste dependenta de un raspuns imun dependent de IgE, exista o crestere similara a eozinofilelor in caile aeriene.
- dermatita atopica, urticaria, edemul angioneurotic, sensibilizarea la aspirina, alergii medicamentoase (trimetoprim-sulfametoxazol, penicilina, tetraciclina, nitrofurantoin), febra fanului.
-esofagita eozinofilica (posibil asociata cu alergie la alimente), gastroenterita eozinofilica, rectocolita eozinofilica (asociata cu alergia la laptele de vaca, desi poate aparea si la copii hraniti cu formule de soia sau alimentati la san).

B. Asocierea dintre infiltrate pulmonare si eozinofilie apare in:
- sindromul Loffler (infiltrat eozinofilic pulmonar tranzitoriu) - se poate asocia cu infestarea cu specii de Ascaris.
- angeita alergica si granulomatoasa (sindromul Churg-Strauss - tablou astmatiform, eozinofilie si vasculita sistemica).
- vasculita de hipersensibilizare.
- aspergiloza bronho-pulmonara alergica (se caracterizeaza printr-un tablou de astm, test cutanat pozitiv la aspergilus si prezenta de anticorpi precipitanti anti-aspergilus).
- eozinofilia tropicala (infestare parazitara pulmonara: filariaza).
- reactiile medicamentoase, sindromul hipereozinofilic si infestatiile parazitare se pot asocia cu eozinofilie si infiltrate pulmonare.

C. Bolile neoplazice:
- sindromul hipereozinofilic idiopatic: rar, mai frecvent la barbati (B:F=9:1), eozinofilie pana la 50x10^9/L, diferentiat de leucemia eozinofilica prin absenta blastilor, determina afectare organica multipla, alterare nervoasa centrala si deces de obicei prin disfunctie cardiaca.
- leucemia eozinofilica.
- boala Hodgkin si limfoamele maligne.
- bolile mieloproliferative cronice.
- carcinomul bronsic (prin productie excesiva de IL5).

D. Bolile gastrointestinale: boala Crohn, colita ulcerativa.

E. Infectia HIV: se poate datora infestatiilor parazitare intercurente, reactiei la trimetoprim-sulfametoxazol utilizat pentru tratamentul infectiei cu Pneumocystis carinii.

F. Infestari parazitare in special helmintice (trichineloza, chist hidatic, schistosomiaza, fascioloza, toxocaroza-larva migrans viscerala, cisticercoza, scabie), in special in timpul fazei de migrare tisulara.

G. Bolile cutanate: pemfigus vulgaris, dermatita herpetiforma, eritem exsudativ multiform.

H. Bolile infectioase (febra rosie), in convalescenta dupa alte infectii.

I. Eozinofilia familiala (rara).

J. Eozinofilie iatrogena: tratamentul bolilor maligne cu IL-2, administrarea de GM-CSF, rejetul alogrefei.

K. Sindromul eozinofilie-mialgie: produs de ingestia de L-triptofan, potential fatal (polineuropatie ascendenta Guillain-Barre-like).

L. Rinita eozinofilica nonalergica.

Cele mai mari valori ale numarului de eozinofile (>1.5x10^9/L) apar in sindromul hipereozinofilic idiopatic, leucemia cu eozinofile, trichineloza si dermatita herpetiforma.

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Hematologie
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO