Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Alfa-fetoproteina

Interval optim: 0 - 7
Valoarea alfa-fetoproteinei este peste limita normala.
 Valori crescute in serul mamei detecteaza:
- risc crescut pentru gemelaritate;
- defecte deschise de tub neural fetal (anencefalie sau spina bifida deschisa, mielocel);
- defecte ale peretelui ventral (omfalocel, gastroschizis);
- atrezie intestinala;
- hepatita;
- nefroza;
- hidrops fetal;
- moarte intrauterina;
- hemoragie feto-materna;
- agenezie renala;
- nefropatii congenitale cu proteinurie.
 Valori crescute in serul adultului se intalnesc in:
- seminomul testicular;
- carcinomul hepatic;
- hepatita virala;
- hepatita cronica;
- ciroza;
- rinichiul polichistic.
Descriere
AFP este o glicoproteina omoloaga albuminei, sintetizata in cursul perioadei fetale in tractul gastrointestinal, ficat si sacul vitelin. In functie de varsta gestationala, AFP ajunge pe cale transplacentara in circulatia materna, atingand un maxim de concentratie in saptamanile 32-36.Dupa nastere, nivelul seric de AFP scade progresiv, dar cu fluctuatii mari, astfel ca valori similare cu ale adultului normal sunt atinse abia dupa aproximativ 10 luni.La adult se intalnesc concentratii crescute de AFP- tranzitorii sau persistente - in afectiuni hepatice benigne si in procese de regenerare hepatica; niveluri foarte crescute se asociaza cu dezvoltarea carcinomului primitiv hepatic si cu tumori germinative de origine testiculara, ovariana sau extragonadala.
Recomandari
Recomandari pentru determinarea AFP:
Ca marker tumoral:Indicatii absolute:- suspiciune de carcinom hepatocelular;- tumori germinative non-seminomatoase de origine testiculara, ovariana sau extragonadala;- monitorizarea tratamentului la pacienti cu tumori germinative sau carcinom hepatocelular.La pacientii cu tumori germinative AFP trebuie determinat impreuna cu HCG total. In cancerul testicular acesti markeri trebuie evaluati inainte de orhiectomie si apoi masurati seriat dupa interventia chirurgicala.Rata de reducere a nivelului seric trebuie comparata cu rata normala de disparitie a AFP (timp de injumatatire < 7 zile) si HCG total (timp de injumatatire < 3 zile). Programul de monitorizare include determinari lunare de AFP, HCG total si LDH in decursul primului an si la 2 luni in urmatorii 2 ani.Orice pacient cu examen histopatologic sugestiv pentru seminom pur, dar care prezinta AFP crescut trebuie considerat ca avand tumora testiculara non-seminomatoasa si tratat corespunzator. In plus AFP reprezinta un factor de prognostic independent pentru tumorile testiculare non-seminomatoase.
Indicatii relative:- monitorizarea pacientilor cu ciroza hepatica pentru depistarea precoce a cancerului hepatic;- monitorizarea pacientilor cu risc crescut de tumori germinative (criptorhidism, gemeni monozigoti, unul dintre ei avand cancer testicular).
Ca marker de monitorizare in sarcina
! La gravide rezultatele se interpreteaza in functie de varsta gestationala.Daca scopul determinarii AFP este screening-ul prenatal pentru depistarea afectiunilor de tip anencefalie, spina bifida, boala Langdon Down, trisomie 21, trisomie 18 etc., gravida va mentiona exact varsta sarcinii stabilita echografic sau data ultimei menstruatii. Serul matern poate fi recoltat intre saptamanile 14-19 de sarcina, momentul ideal pentru recoltare fiind saptamanile 16-18 de sarcina. Daca se obtine o valoare crescuta pentru AFP, determinarea se va repeta dupa 1 saptamana.
Pregatire pacient
Recoltarea se face a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se foloseste metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - sange venos.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.
Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8o C sau la -20o C.
Volum proba - minim 0.5 mL ser.
Cauze de respingere a probei:
- specimen hemolizat;- specimen expus la temperatura ridicata;- specimen contaminat bacterian.NOTA: specimenul care prezinta turbiditate sau particule in suspensie trebuie clarificat prin centrifugare.
Stabilitate proba - serul separat este stabil 7 zile la 2-8o C; timp indelungat la -20o C sau la -70o C.
Limite si interferente
Nivelurile de AFP sunt rareori crescute in tumorile testiculare aflate in stadiul I de boala.Desi cu o incidenta scazuta, cresteri ale AFP mai pot fi inregistrate si in alte tumori: gastrointestinale, pancreatice, pulmonare.Printre afectiunile benigne in care pot aparea niveluri crescute de AFP se numara: hepatita, ciroza, obstructia de cai biliare, sindromul ataxie-telangiectazie, tirozinemia ereditara.Dupa amniocenteza valoarea obtinuta pentru AFP nu corespunde nivelului real.
Interferente analiticePot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:- tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;- titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;- anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Markeri tumorali
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO