Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicaleTrigliceride 

Interval optim: 30 - 150
Cresterea TG se poate intalni in:

- hiperlipidemii genetice (tipurile I, II-b, III, IV, V; deficit de APO C-II) si secundare;
- guta;
- pancreatita;
- boli hepatice;
- boli renale;
- afectiuni acute: infarct miocardic acut (ating valoarea maxima in trei saptamani si pot persista timp de un an) etc.
- alcoolism;
- sindrom nefrotic;
- hipotiroidism;
- diabet zaharat;
- glicogenoze (boala von Gierke);
- sindromul Down;
- anorexia nervoasa.
DescriereTrigliceridele din tesutul adipos si din celelalte tesuturi reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului. In tesutul adipos sunt depozitate sub forma de glicerol, acizi grasi si monogliceride, care sunt convertite in ficat in trigliceride ce intra in constitutia VLDL (80 %) si LDL (15 %).Hipertrigliceridemia impreuna cu hipercolesterolemia sunt factori de risc independenti pentru boala aterosclerotica. De asemenea nivelul trigliceridelor este necesar pentru calcularea LDL-C. Daca valoarea trigliceridelor este peste 400 mg/dl, nu se poate calcula corect LDL cu ajutorul formulei Friedewald.
Valori de referinta:- Optim <150 mg/dL;- Borderline crescut - 150-199 mg/dL;- Crescut - 200-499 mg/dL;- Foarte crescut >=500 mg/dL.


RecomandariRecomandari pentru determinarea trigliceridelor:
- monitorizarea factorilor de risc pentru boala coronariana;- screeningul dislipidemiilor primare si secundare;- monitorizarea tratamentului dislipidemiilor.
Pregatire pacient- pacientul sa respecte o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare; - sa aiba o greutate corporala stabila; - sa nu manance 12-16 ore inainte de recoltare (poate sa bea apa si cafea neagra fara zahar); - se recomanda abstinenta de la alcool timp de 72 de ore inainte de recoltare.
MetodaSe foloseste metoda spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - sange venos.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.
Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat.
Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul in maxim 1 ora de la recoltare; se lucreaza in aceeasi zi sau se stocheaza la 4o C sau la -20o C.
Volum proba - minim 0.5 mL ser.
Stabilitate proba - serul separat este stabil 5-7 zile la 2-8o C ; 3 luni la -20o C; cativa ani la -70o C.


Limite si interferenteVariatia intraindividuala este de 12-40 % (valori minime dimineata si valori maxime in jurul pranzului).Cresteri tranzitorii pot aparea dupa un pranz bogat si ingestie de alcool. Valori crescute pot fi intalnite in sarcina, obezitate, lipsa activitatii fizice, fumat. Pot determina valori scazute efortul intens (scadere tranzitorie), modificarea dietei (in interval de trei saptamani), pierderea ponderala (scadere permanenta).
Interferenta cu medicamente:Cresteri:- betablocante, catecolamine, colestiramina, corticosteroizi, ciclosporine, danazol, diazepam, diuretice, estrogeni, etanol, etretinat, interferon, isotretinoin, retinol, miconazol.
Scaderi:- acid ascorbic (doze mari), acid aminosalicilic, asparaginaza, acid chenodeoxicolic (chenodiol), doxazosin, derivati ai acidului fibric (clofibrat, gemfibrozil), heparina, niacin, acizi grasi omega-3 (ulei de peste), prazosin, terazosin, progestative.
Efecte variabile:- androgeni.
Interferente analiticeProbele intens lipemice (trigliceride > 3000 mg/dl) pot determina un rezultat fals normal, de aceea se recomanda dilutia probei (exemplu: 1+4) cu ser fiziologic.  

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO