Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Sodiu urinar

Interval optim: 54 - 150

Scaderea Na urinar se poate intalni:
1. In asociere cu cresterea sodiului seric:
- transpiratii profuze;
- diaree;
2. In asociere cu scaderea sodiului seric:
- varsaturi, diaree;
- arsuri;
- pancreatita;
- peritonita;
- insuficienta cadriaca congestiva;
- sindrom nefrotic;
- ciroza.

Descriere

Principala cale de eliminare a sodiului este cea renala. Excretia Na+ de catre rinichi este influentata de schimbarea ritmului de filtrare glomerulara, concentratia serica a Na+, activitatea corticosuprarenalei, cantitatea de solvati neresorbabili din filtrat si volumul fluidului extracelular. Fiecare din acesti cinci parametri care regleaza miscarea tubulara a Na+ actioneaza diferit asupra cantitatii de Na+ filtrat sau reabsorbit. Cantitatea de Na+ ce apare in urina reprezinta diferenta dintre cantitatea filtrata de glomerul si cea care se resoarbe in lumenul tubular. Excretia urinara a Na+ reprezinta de cele mai multe ori numai aproximativ 1 % din cantitatea filtrata.
Valori ale sodiului urinar sub 10 mmol/L sunt sugestive pentru pierderile extrarenale de sodiu, iar valorile peste 40 mmol/L in prezenta oliguriei indica necroza tubulara acuta.
Recomandari
Recomandari pentru determinarea sodiului urinar:
- investigarea tulburarilor hidro-electrolitice, acido-bazice, renale, suprarenaliene; - investigarea depletiei volemice,  insuficienta renala acuta;- diagnosticul diferential al hiponatremiilor, nefrolitiaza.
Pregatire pacientNu necesita pregatire speciala.
MetodaSe foloseste metoda potentiometrica ISE (ion selective electrode).
Pentru cadre medicaleSpecimen recoltat -a) urina din 24 ore; la ora 7 dimineata, pacientul urineaza si nu retine aceasta urina, apoi colecteaza intr-un vas de plastic toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; se omogenizeaza urina recoltata; se masoara intreaga cantitate, se retin 100 mL in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; nu se folosesc conservanti; ambele recipiente trebuie sa fie bine inchise cu capac si se pastreaza la 2o C pana in momentul lucrului; b) o proba de urina spontana.
Recipient de recoltare -a) vas de plastic de 2-3 L si pahar de plastic pentru urina (unica folosinta), pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore; b) eprubeta pentru urina.
Cantitatea recoltata -a) toata urina din 24 ore din care se retin 100 mL; b) 10 mL.
Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara.
Stabilitate proba - 14 zile la temperatura camerei, 14 zile la 2-8o C si timp indelungat la -20o C.

Limite si interferenteCresteri ale sodiului urinar pot sa apara dupa ingestia de cafeina si in cursul diurezei postmenstruale.Scaderi ale sodiului urinar se inregistreaza in cazul unei diete cu un continut redus de sodiu, hidratare excesiva si diureza de stres, in perioda premenstruala (retentie hidrica).
Interferente cu medicamente:Cresteri:- acetazolamid, amilorid, aspirina, atenolol, bumetanid, calcitonina, clorotiazid, cisplatin, clofibrat, contraceptive orale, dexametazon, digitala, doxepin, furosemid, ifosfamida, indometacin, inhibitori ai enzimei de conversie, insulina, isosorbid, levodopa, litiu, manitol, metoprolol, progesteron, spironolactona, tetraciclina, triamteren , trimetoprim, verapamil, vincristin.
Scaderi:- anestezice, carbamazepin, ciclosporina, corticosteroizi, diazoxid, ibuprofen, indometacin, insulina, litiu, metilprednisolon, naproxen, nifedipina, omeprazol, propranolol, ramipril. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO