Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Proba Stansfeld-Webb (urina)

Interval optim: 0 - 3

Cresterea numarului de hematii la proba Stansfeld Webb apare in afectiuni ale tractului urinar (orice nivel, de la glomerul pana la meatul urinar), iar la femei poate fi rezultatul contaminarii menstruale.

Cresterea numarului de leucocite la proba Stansfeld Webb apare in procese inflamatorii localizate la nivelul tractului urinar sau in zonele adiacente. La femei pot fi intalnite pana la 40% rezultate fals-pozitive, ca urmare a contaminarii vaginale. Cand numarul lor este foarte mult crescut (piurie) este suspectata o infectie acuta a cailor urinare. Uneori, piuria se intalneste si in afectiuni acute non-renale, ca apendicita sau pancreatita. Poate aparea de asemenea si in conditii non-infectioase cum ar fi glomerulonefrita (ex. in LES), acidoza tubulara renala, starile de deshidratare, stresul si leziunile iritative ale ureterelor, vezicii sau uretrei.

Descriere

Proba Stansfeld Webb reprezinta o estimare cantitativa a leucocitelor si hematiilor in urina proaspata, necentrifugata, prin examinarea microscopica intr-o camera de numarat de tip Bürker-Türk sau Fuchs-Rosenthal.Examenul microscopic al urinei este larg practicat pentru identificarea particulelor insolubile, in scopul diagnosticarii si monitorizarii afectiunilor renale si ale tractului urinar. La prepararea sedimentului urinar, etapa de centrifugare cu indepartarea supernatantului reprezinta un mijloc important de concentrare a probelor de urina, dar in acelasi timp constituie o sursa majora de erori. Numaratoarea particulelor din urina se efectueaza cel mai corect prin metoda microscopica de examinare in camera a urinei necentrifugate.

Recomandari

Recomandari pentru efectuarea probei Stansfeld Webb:
- suspiciuni de infectii si inflamatii ale tractului urinar;- glomerulonefrite;- gravide cu hipertensiune (pentru estimarea hematuriei);- examen dipstick pozitiv pentru leucocite si hematii, etc.
Testul este efectuat cu predilectie la pacientii pediatrici.

Pregatire pacient

Prelevarea este bine sa se faca dupa 12 ore de dieta si 4 ore de la ultima mictiune. Este obligatorie toaleta minutioasa cu apa si sapun.
MetodaSe foloseste examenul microscopic direct cu obiectivul 40x (numaratoare pe celula Burker-Turk sau Fuchs-Rosenthal). Se numara elementele pe mm³ si se exprima rezultatul ca atare (media cifrelor obtinute pe mai multe suprafete de 1mm²).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - o proba spontana de urina.
Recipient de recoltare - eprubeta pentru urina.
Cantitate recoltata - 10 mL.
Cauze  de respingere a probei – recoltarea unei cantitati insuficiente de urina si pastrare  necorespunzatoare a probei (din momentul recoltarii si pana la efectuarea analizei nu trebuie sa treaca mai mult de 2 ore, chiar daca urina a fost conservata la 4°C).
Prelucrare necesara dupa recoltare - se omogenizeaza  bine urina, dupa care se aspira intr-o pipeta si se incarca o celula de numarat. Pipeta se tine sub un unghi de 45° si, printr-o singura miscare, se lasa urina sa curga sub marginea superioara a sticlei. Se va evita umplerea prea rapida a camerei. Volumele optime de umplere sunt 15-16 μL pentru camera Fuchs-Rosenthal si 7-8 μL pentru camera Bürker-Türk. Manevra se va repeta in cazul unei umpleri excesive/insuficiente a camerei si in situatiile in care in celula de numarat au patruns bule de aer sau impuritati.
Stabilitate proba - pastrarea urinei timp de 24 de ore face dificila recunoasterea elementelor, din cauza  distrugerii celulelor, in special a hematiilor; se recomanda ca testul sa fie efectuat in primele 2 ore de la recoltare.

Limite si interferente
Erorile care pot aparea la numaratoarea in camera sunt legate de: tehnica incorecta, distributia inegala a elementelor in camera si lipsa de experienta a persoanei care efectueaza examinarea. 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO