Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Potasiu urinar

Interval optim: 20 - 80
Cresterea K urinar se poate intalni in:
- excretie crescuta de K+ asociata cu hipokaliemie (K+ urinar >20 mmol/L): pierderi renale de K+ in boli renale, administrare de diuretice, acidoza tubulara renala tipul I si II, cetoacidoza diabetica sau alcoolica, hiperaldosteronism primar si secundar, sindrom Cushing, sindrom Bartter, alcaloza metabolica cu pierderi intestinale de HCl (varsaturi, drenaj gastric).
- excretie crescuta de K+ asociata cu hiperkaliemie (K+ urinar > 40 mmol/L ): aport crescut de potasiu (alimentar sau terapeutic), reducerea intrarii K+ in celule (deficit de insulina, administrare de beta-blocante, digitala), distructii tisulare, hemoliza, acidoza metabolica, infuzie de solutii hipertone.

Descriere
Cea mai mare cantitate de potasiu se elimina pe cale renala; excretia K+ este variabila in limite foarte largi, in functie de aport. La nivelul nefronului, potasiul este supus celor trei mecanisme fundamentale: filtrare glomerulara, reabsorbtie completa in tubii proximali si secretie in tubii distali. Excretia de potasiu depinde exclusiv de procesele de filtrare si secretie. Scaderea nivelului de potasiu din celula tubulara renala obliga devierea schimbului ionic cu sodiu pe calea H+ /Na+ . In acest fel se produce eliminarea in exces a ionilor de hidrogen, urina devine acida, iar in fluidele organismului se dezvolta o alcaloza metabolica. Alcaloza metabolica constituie manifestarea cea mai obisnuita a pierderii potasice.Pierderile de potasiu prin rinichi apar in mai multe circumstante:- exces de hormoni mineralocorticoizi;- leziuni tubulare renale;- supraincarcarea cu Na+ a fluidului tubular;- alcaloza.
Hiperpotasemiile apar ca o tulburare a repartitiei potasiului. In insuficienta renala acuta potasiul nu se filtreaza glomerular si nu se secreta tubular in cantitati suficiente. Dializa extrarenala este cel mai sigur mijloc de corectare a valorilor potasiului la toti bolnavii cu hiperpotasemii accentuate.
Pentru identificarea diferitelor tipuri de hipokaliemii este importanta determinarea pH-ului sanguin, respectiv demonstrarea prezentei acidozei sau alcalozei; daca este prezenta acidoza metabolica hipokaliemica, determinarea suplimentara a excretiei urinare de clor este utila pentru diagnostic.
Recomandari
Recomandari pentru determinarea potasiului urinar:
- investigarea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic in afectiuni renale si suprarenaliene;- diagnosticul diferential al hipo- si hiperkaliemiilor.

Pregatire pacient

Nu necesita pregatire speciala.
Metoda

Se foloseste metoda potentiometrica ISE (ion selective electrode).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltata) urina din 24 ore; la ora 7 dimineata, pacientul urineaza si nu retine aceasta urina, apoi colecteaza intr-un vas de plastic toate emisiunile de urina, pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; se omogenizeaza urina recoltata; se masoara intreaga cantitate, se retin 100 mL in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; nu se folosesc conservanti; ambele recipiente trebuie sa fie bine inchise cu capacsi se pastreaza la 2o C pana in momentul lucrului.b) o proba de urina spontana (preferabil prima urina de dimineata).
Recipient de recoltarea) vas de plastic de 2-3 L si pahar de plastic pentru urina (unica folosinta), pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore;b) eprubeta pentru urina.
Cantitatea recoltataa) toata urina din 24 ore din care se retin 100 mL;b) 10 mL.
Prelucrare necesara dupa recoltare - nu este necesara.
Stabilitate proba - 14 zile la temperatura camerei, 14 zile la 2-8o C si timp indelungat la -20o C.
Limite si interferente

Administrarea i.v. de glucoza poate determina scaderea potasiului urinar.
Interferente cu medicamente:Cresteri:- acetazolamida, antibiotice, aspirina, bumetanid, calcitonina, carbenicilina, contraceptive orale, corticosteroizi, dexametazona, hidroclorotiazida, indometacin, isosorbid, levodopa, litiu, prednisolon, streptozocin, triamcinolon.
Scaderi:- amilorid, anestezice, carbamazepin, ciclosporina A, diazoxid, ketoconazol, ramipril, trimetoprim. 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO