Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicaleMethemoglobina (sange)

Interval optim: 0.4 - 1.5

Cresterea nivelului de methemoglobina se poate intalni in:
- fumat;
- intoxicatie cu monoxid de carbon;
- contaminarea cu nitarti a apei din fantana (la sugari);
- methemoglobinemie ereditara;
- administrarea unor medicamente.

Descriere
Methemoglobina rezultata in urma oxidarii fierului feros al Hb la fier feric, nu poate lega oxigenul si determina astfel scaderea oxigenarii tesuturilor.Clinic se evidentiaza cianoza ciocolatie, dispnee, anxietate, palpitatii, confuzie.Cianoza devine evidenta la nivele ale methemoglobinei de 10-15% din HgB totala. Tratamentul consta in administrarea de vitamina C sau albastru de metilen.
RecomandariRecomandari pentru determinarea methemoglobinei:
-cianoza asociata cu nivele normale ale gazelor sangvine;- evaluarea efectelor toxice ale unor medicamente / substante chimice;- detectarea methemoglobinei congenitale (deficiteritrocitar de NADH - methemoglobin reductaza).
Pregatire pacientTestul nu necesita o pregatire prealabila.
MetodaEste folosita metoda spectrofotometrica.
Pentru cadre medicaleSe preleveaza 5-7 mL de sange venos intr-o eprubeta cu capac verde (cu heparina). Se noteaza toate medicamentele pe care le-a primit pacientul in ultimile 2 saptamani.
Precautii! Methemoglobina este extrem de instabila de aceea se introduce proba in gheata imediat dupa recoltare. Se va evita hemoliza serului.
Limite si interferenteFumatul si intoxicatia cu CO se asociaza cu nivele crescute ale methemoglobinei. Apa de fantana cu continut mare de nitrati este cea mai frecventa cauza de methemoglobinemie la sugari.
Cresc nivelul MetHb:- acetanilida, amilnitratul, anestezicele locale, derivatii de anilina, unele antibiotice, clorochina, dapsona, fenitoina, feacetina, izoniazida, nitroglicerina, rezorcinolii si sulfonamidele.

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO