Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Magneziu urinar

Interval optim: 60 - 210
Cresterea nivelului de Mg urinar se poate intalni in:
- sindromul Bartter;
- boli renale cu pierderi excesive de magneziu (glomerulonefrita cronica, pielonefrita cronica, acidoza tubulara renala, faza diuretica a necrozei tubulare acute, diureza postobstructiva);
- hiperaldosteronism;
- pacientii cu transplant renal sub tratament imunosupresor.
 Cresterea eliminarii de Mg prin urina prezinta riscul aparitiei litiazei renale.

Descriere
In mod normal 95 % din cantitatea de magneziu ce este filtrata la nivel glomerular este reabsorbita tubular, in special in portiunea ascendenta a ansei Henle. Excretia de magneziu controleaza nivelul seric al acestui element si este dependenta de dieta, pe de alta parte fiind supusa, impreuna cu cea a calciului, efectelor hormonului paratiroidian; cresterea reabsorbtiei calciului conduce la inhibitia competitiva a absorbtiei magneziului. Hipercalcemia, hipofosfatemia si acidoza se numara printre inhibitorii reabsorbtiei tubulare de magneziu. Cand functia renala este scazuta, magneziul este retinut determinand cresterea nivelului seric.
Recomandari
Recomandari pentru determinarea magneziului urinar:
- investigarea statusului electrolitic; stabilirea cauzei unui nivel seric anormal de magneziu;- investigarea nefrolitiazei.
Pregatire pacientNu necesita pregatire speciala.
MetodaSe foloseste metoda spectrofotometrica (colorimetrica).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - urina din 24 ore; la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina, apoi colecteaza intr-un vas de plastic toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; se omogenizeaza urina recoltata; se masoara intreaga cantitate, se retin 100 ml in pahar de plastic de unica folosinta pentru urina; nu se folosesc conservanti; ambele recipiente trebuie sa fie bine inchise cu capac, ele se pastreaza la 2-8 o C pana in momentul lucrului. Sunt inacceptabile probele care vin in contact cu orice fel de metal.
Recipient de recoltare - vas de plastic de 2-3 L si pahar de plastic pentru urina (de unica folosinta), pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore.
Cantitatea recoltata - toata urina din 24 ore din care se retin 100 mL.
Prelucrare necesara dupa recoltare - acidifiere la pH = 3-4 cu acid clorhidric 6 N.
Stabilitate proba - 7 zile la temperatura camerei; 7 zile la 4-8o C ; 1 an la -20o C.
Limite si interferenteAlcoolemia ridicata determina cresterea magneziului urinar. Prezenta sangelui in urina creste magneziul urinar.
Interferente cu medicamente:Cresteri:- acetazolamida, amfotericina B, calcitonina, cisplatin, ciclosporina A, corticosteroizi, diuretice tiazidice, gentamicina, hidroxid de magneziu, litiu, triamteren.
Scaderi:- amilorid, contraceptive orale, extract de paratiroida, gluconat de calciu, interferon alfa-2a. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO