Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale :  Lipide fecale (absorbtia lipidelor, determinarea cantitativa a lipidelor in scaun)

Interval optim: 2 - 6

Cresterea concentratiei de lipide in scaun se poate intalni in:
- fibroza chistica;
- sindroamele de malabsorbtie: boala celiaca, sprue, boala Whipple, boala Crohn, enterita de iradiere etc.;
- malnutritie;
- obstructia tractului bilio-pancreatic;
- rezectia intestinala;
- malformatii congenitale;
- amiloidoza;
- sindromul carcinoid;
- diabetul zaharat;
- scleroza multipla;
- anemia pernicioasa;
- tireotoxicoza;
- hepatita virala;
- sindromul Zollinger-Ellison.
Descriere
Acest test identifica steatoreea (scaune cu continut ridicat in lipide, moi, voluminoase, urat mirositoare) ce apar de obicei in sindroamele de malabsorbtie/maldigestie sau de intestin scurt.Pentru efectuarea acestui test pacientul urmeaza timp de 3 zile o dieta cu 100 g de grasimi/zi. Se colecteaza scaunele emise in 3 zile si se determina excretia lipidelor in scaun/24 ore.O cantitate de peste 7 g de lipide fecale/24 ore este considerata anormala, fara insa a putea preciza etiologia acesteia.Microscopia optica permite vizualizarea numarului si dimensiunilor picaturilor de grasime.In cazul copiilor, in special a nou-nascutilor, care nu pot ingera aceasta cantitate de grasimi, se calculeaza un cooeficient de retentie a lipidelor conform formulei: Coeficient de retentie a lipidelor=(lipide ingerate-lipide fecale)/lipide ingerate x 100%. Un coeficient <95% indica steatoreea.

RecomandariRecomandari pentru determinarea cantitativa a lipidelor in scaun:
- malabsorbtie;- insuficienta pancreatica;- monitorizarea tratamentului.

Pregatire pacient1. Pacientul va consuma 100 g de lipide zilnic timp de 3 zile, atat inaintea cat si pe durata efectuarii testului. 2.Pacientii nu vor folosi laxative si nu vor efectua clisme pe durata testarii.
Pentru cadre medicaleVor fi colectate materiile fecale emise pe o perioada de circa 24-72 ore intr-un recipient curat si uscat; vor fi prelevate inclusiv scaunele diareice. Recipientul se pastreaza la congelator. Se noteaza data si ora la care a fost obtinut fiecare esantion.

Limite si interferenteNerespectarea dietei cu 100 g lipide/zi determina rezultate false.Bariul, clismele, laxativele, supozitoarele, uleiurile minerale si lubrefiantii administrate cu 3 zile inaintea procedurii modifica rezultatele testului.La unii pacienti cu fibroza chistica, administrarea de cimetidina in asociere cu enzime pancreatice determina scaderea cantitatii de lipide in fecale.
Cresc nivelul lipidelor in scaun:- acidul aminosalicilic, bisacodilul, colchicina, colestiramina (in doze mari), kanamicina, lincomicina, metotrexatul si neomicina. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO