Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale Leucocite (urina) sau leucocituria

Interval optim: 0 - 0
Leucocituria poate fi intalnita in afectiunile inflamatorii ale tractului urinar:
- infectii bacteriene (cistita, uretrita, pielonefrita acuta sau cronica);
- infectii virale sau fungice;
- infestari parazitare (shistosomiaza);
- glomerulopatii;
- nefropatia indusa de analgezice;
- intoxicatii;
- tulburari in evacuarea urinii.
 Apare mult mai frecvent la femei decat la barbati.
In cazul unei inflamatii cronice sau vindecate, se obtine de multe ori o reactie leucocitara pozitiva in absenta bacteriuriei - leucociturie abacteriana. In intervalul dintre puseele acute ale unei pielonefrite cronice leucocituria reprezinta adesea singurul semn al bolii. Leucocituria abacteriana poate sa apara de asemenea in caz de tumori sau tuberculoza.
Urinile cu un rezultat pozitiv pentru leucocite trebuie examinate microscopic pentru leucocite si bacterii.

DescriereLeucocitele excretate in urina sunt reprezentate aproape in exclusivitate de granulocite, a caror activitate esterazica este detectata prin reactia pe care se bazeaza testul inclus in strip (determinand aparitia unei coloratii purpurii). Testul detecteaza leucocite intacte, lizate si cilindri leucocitari. Testul nu este conceput pentru masurarea cantitatii de leucocite.
RecomandariRecomandari pentru determinarea leucocitelor in urina:
- identificarea unor disfunctii  renale, urinare, hepatice si metabolice.Pregatire pacientRecoltarea pentru examenul de urina se face din prima urina de dimineata (sau o proba de urina spontana), jetul mijlociu, dupa o prealabila toaleta locala. Prima urina de dimineata are avantajul ca este mai concentrata si nu este influentata de dieta si activitatea fizica.
MetodaSe foloseste metoda fotometrica.
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - o proba de urina.
Recipient de recoltare - recipient pentru sumarul de urina.
Cantitate recoltata - 10 ml.
Prelucrare necesara dupa recoltare - se imerseaza stripul in  urina timp de o secunda, dupa care se introduce  in analizor; rezultatele apar in 60-120 secunde.
Cauze de respingere a probei - cantitate insuficienta de urina, recoltare si pastrare necorespunzatoare.
Stabilitate proba - 1-4 ore la 4-8° C sau 1-4 ore la temperatura camerei  20-25° C (urina va fi refrigerata daca exista intarzieri in examinare).
Limite si interferente
Factori de influenta- secretiile vaginale si efortul fizic intens cresc numarul de leucocite;- la densitate sub 1.010 si pH >7 are loc o liza rapida a leucocitelor.
Factori de interferenta- culoarea intensa a urinei (bilirubina, nitrofurantoin) creste numarul de leucocite;- valori crescute ale glucozei si proteinelor urinare scad numarul de leucocite ;- unele antibiotice (imipenem, meropenem, acid clavulanic) pot creste sau scade numarul de leucocite .

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO