Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicaleImunoglobulina E (sange)

Interval optim: 0 - 100
Cresterea IgE se poate intalni in:
- astmul bronsic extrinsec (60 %);
- febra fanului;
- eczema atopica;
- aspergiloza;
- parazitoze: ascaridiaza, larva migrans visceralis, teniaze, schistosomiaze, echinococoze;
- mielomul cu IgE.
- sindromul Job

Descriere
IgE sunt imunoglobuline fixate prin fragmentul Fc pe suprafata mastocitelor; cuplarea lor cu antigenul produce degranularea mastocitului cu declansarea reactiei alergice (tip I, imediat, anafilactic).In serul persoanelor normale concentratia IgE reprezinta mai putin de 0.001 % din totalul imunoglobulinelor. IgE detin un rol important in medierea reactiilor alergice care se produc in urma expunerii la alergeni a indivizilor susceptibili (atopici).IgE au o structura similara cu a celorlalte imunoglobuline, fiind alcatuite din 2 lanturi usoare si 2 lanturi grele.Lanturile grele ale fiecarei molecule de IgE contin o regiune variabila responsabila de specificitatea antigenica.Deoarece mielomul IgE este extrem de rar, utilitatea clinica a determinarii IgE se rezuma in general la rolul sau de mediator al raspunsului alergic. Majoritatea moleculelor de IgE din ser sunt fixate pe suprafata mastocitelor si a granulocitelor bazofile. Interactiunea alergenilor cu IgE specifice de pe suprafata acestor celule determina eliberararea de histamina si a altor substante vasoactive, initiand astfel reactia alergica.Aproximativ jumatate din indivizii cu rinita alergica sau astm prezinta niveluri crescute de IgE; restul, desi au concentratii crescute de IgE alergen specifice, prezinta niveluri normale de IgE totale. Studiile au indicat ca nivelul IgE totale este adesea crescut la pacientii cu dermatita atopica, iar nivelul IgE tinde sa se coreleze cu severitatea eczemei.Concentratia IgE este de asemenea crescuta la pacientii cu infestari parazitare, aspergiloza bronhopulmonara alergica si intr-un anumit tip de imunodeficienta (sindromul Job).
Recomandari
Recomandari pentru determinarea IgE:
- diagnosticul mielomului IgE (afectiune rara);- diagnosticul unor afectiuni parazitare sau alergice.
Pregatire pacient
Se recolteaza a jeun (pe nemancate).
Metoda
Se foloseste metoda imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - sange venos.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.
Prelucrare necesara dupa recoltare - probele suspectate a avea crioglobuline se mentin la 37o C ; dupa ce se produce coagularea, se separa serul prin centrifugare; serul separat se lucreaza imediat ori se stocheaza la 4o C sau la -20o C. Probele suspectate a avea aglutinine la rece se trateaza la fel.
Volum proba - minim 0.5 mL ser.
Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat sau lipemic.Stabilitate proba - serul separat este stabil: 7 zile la 2-8o C ; 6 luni la -20o C.

Limite si interferente
Un nivel normal de IgE nu excude existenta fenomenelor alergice. Pentru depistarea statusului atopic se recomanda, in functie de varsta,  efectuarea testelor Phadiatop Infant si Phadiatop.
Interferente cu medicamente:Cresteri:- aztreonam, penicilina G;
Scaderi:- fenitoin.
Interferente analitice
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:- tratamentul cu biotina in doze mari (> 5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;- titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;- anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic.
 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO