Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Fosfor seric, Fosfat seric, Fosfor anorganic

Interval optim: 0.87 - 1.45

Scaderea fosforului seric se poate intalni in:
- hipercalcemia de diverse etiologii;
- hiperparatiroidismul primar;
- hipercalciuria idiopatica;
- sindromul Fanconi;
- hipofosfatemia familiala;
- deficitul si/sau rezistenta la vitamina D;
- malnutritie, varsaturi, diaree severa;
- alcoolism;
- reluarea aportului alimentar dupa o perioada de post;
- alcaloza respiratorie;
- intoxicatia cu salicilati;
- administrarea de: steroizi anabolizanti, androgeni, adrenalina, glucagon;
- atleti de performanta, bodybuilding;
- cetoacidoza diabetica (rehidratarea si administrarea de insulina induc fluxul intracelular);
- hiperinsulinism;
- tratamentul cu antiacide pe baza de hidroxid de aluminiu;
- arsuri severe;
- septicemie cu germeni Gram negativi;
- osteomalacie oncogenica hipofosfatemica.

Descriere
Dupa calciu, fosforul este cel mai abundent element mineral din organism, aflandu-se in orice tesut. Fosforul reprezinta 1 % din greutatea corpului, ceea ce inseamna ca in organismul unui adult se gasesc cca. 600-700 g P sub forma de diversi fosfati anorganici si organici. Din aceasta cantitate 85 % intra in constitutia scheletului, 6 % in muschi, iar 9 % in nervi si sange. Aproximativ 70 % din fosforul din sange este prezent in forma organica, in principal fosfolipide, restul fiind fosfor anorganic, sub forma de ortofosfati (H2PO4- , HPO42- ), care rezulta din ionizarea secventiala a acidului fosforic.Fosfatul este anionul intracelular principal; in celula, fosforul este in principal implicat sub forma de fosfor organic in metabolismul glucidic si lipidic sau este legat de proteine si doar o mica parte este prezenta ca ion fosfat.Fosforul intra in compozitia oaselor si a dintilor, este unul din constituentii acizilor nucleici, nucleoproteinelor, fosfolipidelor din membranele celulare; este de asemenea implicat in mentinerea echilibrului acido-bazic, in stocarea si transferul de energie, in procese enzimatice, stimuleaza contractia musculara si este necesar pentru mentinerea activitatii neuronale.Fosfatul este prezent in multe produse alimentare (carne, vegetale), absorbtia intestinala a fosforului depinzand linear de aportul de fosfat si numai o mica parte este absorbita activ, dependenta de 1,25(OH)2D3 [mecanism care devine important in cazurile asociate cu nivel crescut de 1,25(OH)2D3]. Rinichii sunt principalii reglatori ai homeostaziei fosforului; aproximativ 80 % din cantitatea filtrata glomerular este reabsorbita in tubii proximali si 10 % in tubii distali. Fosfatul este transportat de doi cotransporteri Na+ /fosfat prin marginea in perie a membranei tubilor renali. PTH faciliteaza excretia renala a fosfatului prin inhibarea transportului Na-dependent. Alti hormoni joaca de asemenea un rol in reglarea transportului fosfatului: hormonul de crestere, IGF1, insulina, hormonii tiroidieni, 1,25(OH)2D3 reduc excretia fosfatului; calcitonina, factorul natriuretic atrial, EGF, TGF-alfa, glucocorticoizii cresc efectul excretor.
Recomandari
Recomandari pentru determinarea fosforului seric: 
- boli osoase;- boli renale cronice;- pacienti dializati;- status posttiroidectomie;- boli paratiroidiene;- nefrolitiaza;- alcoolism cronic;- pacienti care necesita ingrijiri medicale intensive (nutritie parenterala, ventilatie mecanica);- suspiciune de deficit de vitamina D (sindroame de malabsorbtie);- slabiciune musculara.Nivelurile de fosfor seric trebuie evaluate intotdeauna impreuna cu cele ale calciului, deoarece exista o relatie inversa intre cele 2 elemente: cresterea unuia din cei doi electroliti in sange determina cresterea excretiei urinare a celuilalt electrolit. Multe din cauzele care cresc nivelul calciului determina de asemenea scaderea nivelului fosforului.
Pregatire pacientSe recolteaza a jeun (pe nemancate). Postprandial nivelul de fosfat seric creste!
MetodaSe foloseste metoda spectrofotometrica (colorimetrica).
Pentru cadre medicaleSpecimen recoltat - sange venos; se va evita staza cu garoul.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.
Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.
Volum proba - minim 0.5 mL ser.
Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat.
Stabilitate proba - serul separat este stabil 24 ore la temperatura camerei; 7 zile la 2-8o C ; 1 an la -20o C.
Limite si interferente
Conditii fiziologice: in mod normal nivelurile de fosfor sunt crescute la copii; exista de asemenea variatii sezoniere (maxime in lunile mai-iunie, minime in lunile de iarna) si circadiene (maxime dimineata si minime seara) ale concentratiei de fosfor. Stresul creste nivelul seric al fosforului.
Conditii patologice: unele persoane cu malnutritie severa pot prezenta hipofosfatemie; administrarea intravenoasa de glucoza si de fluide in exces, hiperalimentatia, dializa pot determina de asemenea hipofosfatemie. Hipofosfatemia usoara este frecventa la pacientii spitalizati si este intalnita la 30 % din pacientii chirurgicali. Laxativele orale si clismele cu fosfat de sodiu cresc nivelul fosforului. Trombocitoza se asociaza cu cresterea concentratiei fosforului.
Interferente cu medicamente:Cresteri:- steroizi anabolizanti, androgeni, blocanti beta adrenergici (acebutolol, pindolol), eritropoietina, ergocalciferol, furosemid, hormon de crestere, hidrocloratiazida, meticilina (nefrotoxicitate), fosfati, etidronat de sodiu, tetraciclina (nefrotoxicitate), tacrolimus, vitamina D.
Scaderi:- acetazolamida, albuterol, antiacide care contin aluminiu, aminoacizi, anestezice, calcitonina, carbamazepin, epinefrina, estramustin, estrogeni, glucocorticoizi, hidroclorotiazida (tratament prelungit), ifosfamida, insulina, izoniazida, contraceptive orale, fenitoina, sucralfat.
Interferente analitice:Hemoliza poate determina valori fals crescute.

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO