Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale: Determinarea sangerarii oculte in scaun

Valoarea introdusa: negativ/absent

Interval optim: 0 - 0

Testul este negativ, ceea ce semnifica absenta sangelui in scaun.

Valoarea introdusa: pozitiv/prezent

Interval optim: 0 - 0

Testul este pozitiv: s-a detectat prezenta sangelui in scaun.

Pozitivarea testului se poate intalni in:
- sangerarile orofaringiene, epistaxis;
- esofagita;
- varice esofagiene;
- gastrita;
- ulcerul gastro-duodenal;
- ischemia intestinala;
- bolile inflamatorii intestinale;
- tumorile benigne sau maligne ale tractului digestiv;
- polipi intestinali;
- diverticuloza;
- malformatiile arterio-venoase;
- hemobilie;
- hemoroizi;
- dupa interventii chirurgicale digestive.

Descriere

In mod normal cantitatea de sange extravazata in lumenul tractului GI este nesemnificativa si nu pozitiveaza acest test; cantitatea minima de sange ce ar putea oferi rezultate anormale ar trebui sa fie peste 5 mL/zi.

Recomandari

Recomandari pentru determinarea sangerarii oculte in scaun:
- anemie de etiologie necunoscuta;- screening la persoanele cu varsta> 50 ani si antecedente heredocolaterale pozitive pentru neoplasm de tract GI.

Pregatire pacient

Pentru ca rezultatele sa fie exacte este necesar ca pacientul sa evite consumul de carne rosie cel putin 3 zile inaintea testarii. Proba de scaun trebuie colectata cu atentie fara a fi contaminata cu urina. In cazul in care exista suspiciune ridicata de sangerare, este posibil sa fie necesare mai multe probe de scaun la intervale de cateva zile.

Metoda

Se foloseste metoda colorimetrica.
Pentru cadre medicaleSe instruieste pacientul asupra metodei de obtinere a probei (cu ajutorul cardului, hartiei sau servetelului). Se efectueaza cu blandete tuseul rectal.Testul Hemocult consta in aplicarea a 2 picaturi de reactiv pe o hartie din guaiac cu materii fecale; colorarea in albastru a probei indica sangerarea oculta.Testul cu tableta presupune plasarea unei probe de scaun pe hartia developatoare, aplicarea unei tablete pe materiile fecale si adaugarea a 2-3 picaturi de apa; modificarea culorii confirma prezenta sangelui.Se noteaza in formular medicamentele primite de pacientce ar putea influenta rezultatele testului.
Precautii! Efectuati cu blandete tuseul rectal la pacientii cu hemoroizi deoarece traumatizarea acestora poate determina rezultate fals pozitive.

Limite si interferente

Efortul fizic intens, ingestia de carne cu 3 zile inaintea testarii sau gingivoragiile recente pot pozitiva testul.Colchicina, fierul si agentii oxidanti pot determina rezultate fals pozitive. Acidul acetilsalicilic, anticoagulantele, dozele mari de fier si steroizii pot determina sangerari GI. Vitamina C poate induce rezultate fals negative. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicaleInformatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO