Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale : Colinesteraza sau pseudocolinesteraza, colinesteraza IIa

Interval optim: 5300 - 12900

Colinesteraza plasmatica este sub limita considerata normala.

Scaderea colinesterazei serice se poate intalni in:
- sarcina;
- deficitul congenital de colinesteraza;
- intoxicatia cu insecticide organo-fosforice;
- afectiuni hepatice: hepatita cronica, ciroza;
- malnutritie;
- administrarea unor medicamente: estrogeni, contraceptive orale, vitamina K, cofeina, chinidina, atropina, morfina, fenotiazine, teofilina;
- infarctul miocardic;
- infectii acute;
- in prezenta fenotipurilor atipice ale acestei enzime.

Descriere
Colinesteraza serica provine din ficat, pancreas, cord si creier (substanta alba). Aceasta enzima nu trebuie sa fie confundata cu acetilcolinesteraza eritrocitara (colinesteraza adevarata, colinesteraza I). Rolul biologic al colinesterazei nu este cunoscut.

Recomandari
Recomandari pentru determinarea colinesterazei serice:
- constituie un indicator al unei posibile intoxicatii cu insecticide;- evaluarea functiei hepatice;- screening-ul preoperator al colinesterazei serice este folosit pentru a depista pacientii cu forme atipice ale acestei enzime, care risca sa prezinte apnee prelungita dupa administrarea de anestezice de tip blocante musculare. La pacientii cu valori scazute ale activitatii colinesterazei serice, sunt necesare cantitati foarte mici de succinilcolina (suxamethonium) 0.04-0.06 mg/Kg corp pentru a se obtine blocajul neuromuscular.

Pregatire pacientSe recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial.
MetodaSe foloseste metoda spectrofotometrica (colorimetrica).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - sange venos; daca scopul determinarii este evaluarea unei posibile intoxicatii cu insecticide organofosforice, specimenul recoltat se pune imediat pe gheata si se transporta la laborator.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.
Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare rapida; se lucreaza in maxim 6 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8o C sau la -18o C ; daca scopul determinarii este evaluarea unei posibile intoxicatii cu insecticide organofosforice, specimenul primit pe gheata se centrifugheaza; serul separat este lucrat imediat sau este inghetat pentru stocare.
Volum proba - minim 0.5 mL ser.
Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat.
Stabilitate proba - serul separat este stabil: 6 ore la temperatura camerei; 7 zile la 2-8o C ; 6 luni la -18o C.

Limite si interferente
Interpretarea rezultatelor la pacientii cu expunere la insecticide organosfoforice trebuie facuta in stransa corelatie cu manifestarile clinice.
Conditii patologice: hiperlipemie tip IV, diabet, nefroza (pot aparea cresteri).
Interferente cu medicamente:Scaderi:- steroizi anabolizanti, carbamati, cimetidina, ciclofosfamida, estrogeni, glucocorticoizi, litiu, neostigmina, relaxante neuromusculare (ex: pancuronium, succinilcolina), contraceptive orale, insecticide organofosforice, phenelzine, fenotiazine, fizostigmina, agenti radiologici de contrast (ex: acid iopanoic), ranitidina, streptokinaza, testosteron. 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO