Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicale Colinesteraza eritrocitara

Interval optim: 5 - 10

Colinesteraza eritrocitara este peste limita considerata normala.

Cresterea colinesterazei eritrocitare se poate intalni in:
- reticulocitoza;
- siclemie.

Descriere
Colinesteraza hidrolizeaza acetilcolina si alti esteri ai colinei, regland astfel transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul sinapsei nervoase si jonctiunii neuromusculare.Exista doua tipuri de colinesteraza:1. acetilcolinesteraza (colinesteraza adevarata) care se gaseste in eritrocite, plamani si creier;2. pseudocolinesteraza localizata in plasma, ficat si cord.
Masurarea nivelelor pseudocolinesterazei este importanta in aprecierea preoperatorie a riscului anestezic intrucat administrarea de succinilcolina (relaxant muscular de scurta durata utilizat in anestezia de inductie) la un pacient cu deficit enzimatic ereditar poate determina paralizii musculare si apnee prelungite.Testul cu dibucaina (anestezic local cu efect inhibitor asupra pseudocolinesterazei ) este indicat pacientilor cu apnee prelungita dupa administrarea succinilcolinei si nivele aparent normale ale pseudocolinesterazei. Se pot identifica astfel variantele enzimatice inactive.Monitorizarea nivelelor plasmatice ale pseudocolinesterazei poate fi de asemenea utila in intoxicatia cu organofosforice (inhibitori ireversibili a activitatii colinesterazei) sau insecticide carbamate (inhibitori reversibili).

RecomandariRecomandari pentru determinarea colinesterazei eritrocitare:
- in expunerea la substante organofosforice;- in vederea aprecierii preoperatorii a riscului anestezic.

Pregatire pacientTestul nu necesita o pregatire prealabila.
MetodaSe foloseste metoda spectrofotometrica.
Pentru cadre medicaleSe preleveaza sange venos intr-o eprubeta cu capac rosu. Pe eticheta se noteaza toate medicamentele pe care le primeste pacientul.
Testul trebuie efectuat cu cateva zile inaintea interventiei chirurgicale. Se recomanda intreruperea medicatiei ce ar putea influenta rezultatele cu 12-24 deore inaintea testarii.

Limite si interferenteScad nivelul colinesterazei:- sarcina, atropina, cafeina, chinidina, codeina, contraceptivele orale, estrogenii, fenotiazina, morfina sulfat, neostigmina, teofilina, vitamina K.
Cresc nivelele eritrocitare ale colinesterazei:- acidul valproic, carbamazepina, fenitoina, fenobarbitalul.

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO