Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicaleColesterol HDL sau Lipoproteine cu densitate inalta

Interval optim: 40 - 100

HDL este peste limita considerata normala.

Cresterea HDL se poate intalni in:
- hiperalfalipoproteinemia familiala (autosomal dominanta)/secundara (alcoolism, pesticide, estrogeni);
- hipobetalipoproteinemie;
- clearance-ul crescut al trigliceridelor;
- tratamentul cu insulina;
- utilizarea de estrogeni pe cale orala;
- administrarea de medicamente;
- hepatopatie cronica.

Descriere
HDL-colesterol (HDL-C) reprezinta un grup de lipoproteine sintetizate si secretate de hepatocite.HDL detine un rol important in metabolismul colesterolului, participand la transportul acestuia din tesuturile extrahepatice catre ficat pentru catabolizare si excretie.Impreuna cu LDL-ul participa la mentinerea nivelului colesterolului celular. Concentratiile HDL-colesterolului si apolipoproteinei-A sunt factori de risc pozitiv in ateroscleroza. Pacientii cu nivele ridicate ale HDL-C sunt protejati, avand un risc scazut de a face ateroscleroza.Nu s-a ajuns inca la un consens in privinta ierarhizarii celor doua teste: unii autori sugereaza superioritatea testarii APO A-I, in timp ce altii recomanda HDL-colesterol pentru a aprecia mai fidel riscul de a dezvolta ateroscleroza.
Raport colesterol total/HDL:- risc scazut: 3.3-4.4;- risc mediu: 4.4-7.1;- risc moderat: 7.1-11;- risc crescut: >11.

Recomandari
Recomandari pentru determinarea HDL colesterolului:
- evaluarea riscului de boala coronariana;- diagnosticul hiperlipoproteinemiilor.

Pregatire pacientPacientul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: - sa respecte o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare; - sa aiba o greutate corporala stabila; - sa nu manance 12-14 ore inainte de recoltare (poate sa bea apa si cafea neagra fara zahar); - se recomanda abstinenta de la alcool timp 72 de ore inainte de recoltare.
MetodaSe foloseste metoda spectrofotometrica (enzimatica).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - sange venos.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.
Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare; se lucreaza in aceeasi zi sau se stocheaza la 4o C ori la -20o C.
Volum proba - minim 0.5 mL ser.
Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat
Stabilitate proba - serul separat este stabil 5-7 zile la 2 -8o C; 3 luni la -20o C; cativa ani la -70o C.

Limite si interferente
Variatii intraindividuale - 3.6-12.4%.
Cresteri:- efort fizic intens si de durata;- consum moderat de alcool;- tratament cu insulina;- medicamente: cimetidina, ciclofenil, contraceptive orale, doxazosin, estrogeni, derivati ai acidului fibric (clofibrat, gemfibrozil), lovastatin, pravastatin, simvastatin, acid nicotic, fenobarbital, fenitoin, prazosin, terazosin, terbutalin, captopril, carbamazepine, coenzima Q10, furosemid, insulina, ketoconazol, medroxiprogesteron, niacin, nifedipina, verapamil etc.;- interferente analitice: cresterea concentratiei imunoglobulinelor determina o falsa crestere a HDL.
Scaderi:- inanitie si anorexie;- fumat;- stres si boala recenta (IMA, AVC, interventii chirurgicale, traumatisme);- obezitate;- lipsa antrenamentului fizic;- hipertrigliceridemie;- medicamente: androgeni, betablocante (mai ales noncardioselective), acid chenodeoxicolic, ciclosporina A, ciproteron acetat (doze mari), danazol, diuretice, etretinat, interferon, interleukina, isotretinoin, medroxiprogesteron, probucol, progestative, tiazide. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
  • Website:
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO