Judet
Pagini
Categorii
Vopsea de par

Analize medicaleClearance-ul creatininei (CI creatinina)

Interval optim: 100 - 170

Clearance-ul creatininei este peste limita considerata normala.
Cresterea clearance-ului la creatinina nu prezinta semnificatie diagnostica.

Descriere
Clearance - ul, notiune introdusa de Van Slyke, exprima cantitatea de plasma epurata de catre rinichi in unitatea de timp, pentru o substanta data. Clearance-ul creatininei se calculeaza cu formula: C=UxV/P, unde C=clearance-ul substantei; U=concentratia substantei in urina exprimata in mg/mL; V=debitul urinar exprimat in mL/min.; P=concentratia substantei in plasma exprimata in mg/mL.
Se urmaresc clearance-urile a doua categorii mari de substante:- substante ce nu se reabsorb si nu se secreta de catre tubii renali - filtratul glomerular;- substante ce sunt epurate complet - fluxul plasmatic renal.
Creatinina este produsul metabolic al creatinei si fosfocreatinei, ambele prezente aproape in exclusivitate in muschi. Productia endogena de creatinina este constanta in conditiile in care masa musculara ramane constanta.Determinarea clearance-ului la creatinina este proba functionala renala cu cea mai larga utilizare in clinica medicala, fiind folosita pentru estimarea ratei filtrarii glomerulare, deoarece toata creatinina filtrata glomerular este excretata in urina. Avantajul metodei consta in faptul ca valorile sunt independente de aportul exogen de proteine si de diureza.
In calculul clearance-ului se iau in considerare debitele urinare V1 si V2 (mL/min), valorile creatininei din cele 2 probe de urina U1 si U2 (mg/dL), valoarea creatininei serice P (mg/dL) si suprafata corporala S (mp): C(mL/min)=1.73/Sx[(V1xU1)+(V2xU2)]/2xP. Pentru situatiile in care debitul urinar este mai mic decat 1.5 mL/min, la pacienti cu arsuri severe, precum si pentru monitorizarea functiei renale la pacienti tratati cu medicamente nefrotoxice, se aplica pentru calcul formula Cockroft: C(mL/min) = [(140-varsta(ani)xgreutatea(kg)]/[72xcreatinina serica(mg/dL)]. La femei rezultatul se inmulteste cu 0.85. Ca o conditie, nivelul creatininei serice trebuie sa fie constant si determinarea se repeta dupa 24 ore. Aceasta formula nu se aplica la bolnavii cu transplant renal, subiectii cu varste peste 70 ani, in caz de obezitate si sindroame edematoase. La copii se aplica formula: C(mL/min)=0.55xlungimea corpului(cm)/creatinina serica (mg/dL) (la nou-nascuti la termen si in primul an de viata se inmulteste 0.45 cu lungimea corpului/creatinina serica). De asemenea clearance-ul la creatinina poate fi estimat dintr-o singura determinare a creatininei serice utilizand normograme, pe baza varstei, greutatii si nivelului creatininei serice. 

Recomandari
Recomandari pentru determinarea clearance-ului creatininei:
- explorarea functiei renale (detectarea reducerii ratei filtrarii glomerulare in situatiile in care nivelul creatininei serice este inca normal – de obicei pana la 50 mL/min/1.73 mp);- monitorizarea insuficientei renale si stabilirea momentului inceperii dializei - de obicei <5 mL/min/1.73 mp;- ajustarea dozelor la pacientii care primesc tratament cu medicamente nefrotoxice (aminoglicozide, metotrexat, cisplatin).

Pregatire pacientPentru obtinerea de rezultate reproductibile, clearance-urile renale trebuie executate in conditii clinice si biochimice standardizate. In ziua efectuarii testului si in ziua precedenta, pacientul va respecta urmatoarele recomandari: - evita ingestia de ceai si cafea, precum si administrarea de ACTH, cortizon, tiroxina; - evita eforturile fizice: sta in decubit 12 ore inainte de proba; - se hidrateaza, pentru a avea un debit urinar mai mare de 2 mL/min, astfel:1. daca are o diureza normala, va bea 250 mL apa/mp suprafata corporala, cu 20-30 min. inainte de proba;2. daca este oliguric, in seara precedenta probei va bea 500 mL apa/mp suprafata corporala, iar cu 20-30 min. inainte de proba va mai bea 500 mL apa/mp suprafata corporala. Suprafata corporala se calculeaza in functie de inaltime si greutate, utilizand normograma du Bois (pe biletul de trimitere in laborator se vor mentiona greutatea si inaltimea pacientului).
MetodaSe foloseste metoda spectrofotometrica (enzimatica colorimetrica).
Pentru cadre medicale
Specimen recoltat - 2 probe de urina (U1 si U2) si o proba de sange venos (P), dupa cum urmeaza:- dupa ce pacientul a terminat de baut apa, urineaza - aceasta urina nu se retine;- se noteaza T0 ora la care s-a golit vezica urinara;- apoi se aseaza din nou in decubit;- dupa 60 min., la momentul T1, pacientul urineaza - aceasta urina se retine si se eticheteaza U1;- se recolteaza sange venos, care se eticheteaza cu P;- dupa alte 60 min., la momentul T2, pacientul urineaza - aceasta urina se retine si se eticheteaza cu U2.
Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator; pahar de plastic de unica folosinta pentru urina.
Prelucrare necesara dupa recoltare:- sange venos: se separa serul prin centrifugare rapida. Se lucreaza in maxim 4 ore. Daca acest lucru nu este posibil, se stocheaza serul la 2-8o C sau la -20o C.- urina: se lucreaza in aceeasi zi. Daca acest lucru nu este posibil, urina se pastreaza la 2-8o C pana in momentul lucrului.
Cantitate recoltata:- sange venos - minim 1 mL;- urina: toata cantitatea de la momentul T1, in paharul etichetat U1 si toata cantitatea de urina de la momentul T2, in paharul etichetat U2.
Cauze de respingere a probei - specimene de urina care nu au fost recoltate la timpii stabiliti.
Stabilitatea probei:- serul este stabil: 4 ore la temperatura camerei; 48 ore la 2-8o C; timp indelungat la -18o C;- urina este stabila: 4 zile la 2-8o C ; timp indelungat la -18o C.

Limite si interferente
Conditii fiziologice: efortul fizic si sarcina pot creste valoarea clearance-ului la creatinina. Clearance-ul la creatinina prezinta variatii circadiene, cele mai mici valori fiind in timpul noptii, cand pacientul doarme.
Conditii patologice: in caz de sindroame hiperkinetice, arsuri, intoxicatie cu monoxid de carbon, obezitate, edeme, ciroza, diabet, sindrom nefrotic, epuizare musculara se pot inregistra cresteri ale clearance-ului la creatinina. In insuficienta cardiaca severa clearance-ul la creatinina este mai mic decat cel corespunzator ratei filtrarii glomerulare reale prin cresterea reabsorbtiei tubulare a creatininei. Spre deosebire de clearance-ul la inulina, care este metoda de referinta pentru determinarea ratei filtrarii glomerulare, valorile obtinute prin utilizarea clearance-ului la creatinina sunt mai mari, deoarece 10-14 % din creatinina urinara este secretata de catre tubii renali.In general, masurarea clearance-ului la creatinina nu este necesara daca nivelul creatininei serice este >3 mg/dL. In aceste conditii rata filtrarii glomerulare este <20 mL/min/1.73 mp, iar devierea clearance-ului la creatinina catre valori crescute este semnificativa prin cresterea secretiei tubulare si a eliminarii intestinale a creatininei.Concentratiile serice scazute ale creatininei la sugari si copii fac testul dificil si inexact.
Interferente cu medicamente:Cresteri:- aminoacizi, furosemid, metilprednisolon, carbenoxolona.
Scaderi:- diazoxid, diuretice tiazidice, triamteren, heroina si canabis (efect tranzitoriu), medicamente care scad filtrarea glomerulara, cortizon, enalapril, epinefrina, lavarterenol (efect slab), blocanti ganglionari, histamina, isoproterenol, lisinopril, oxprenolol, propranolol, somatostatin, medicamente nefrotoxice. 

 

Vezi toate tipurile de analize medicale


Informatii firma
  • Categorie:Biochimie generala si Proteine specifice
  • Website:
Adresa

Intra in cont

Email:

Parola:

Cont nou
Promovare

Dezinfectant SANO